ZOMER weekend WORKSHOP MODEL schilderen met modern palet 3 en 4 augustus 2024

Zomer weekend workshop: LAATSTE KEER! alla prima schilderen met modern palet, naar MODEL

weekend 3 en 4 augustus 2024

Voor:

  • beginners en gevorderden,  tot max 9 deelnemers

Wat gaan we doen?

Dit weekend geef ik voor de laatste keer een workshop alla prima schilderen met modern palet. In deze context betekent een “modern palet” een palet met kleuren waarvan de pigmenten in de moderne tijd, de 20e eeuw, zijn uitgevonden. We onderzoeken dit weekend een bijzondere manier van werken, waarbij we starten met een transparant palet van moderne pigmenten die zo dicht mogelijk bij de primaire kleuren komen voor substractief mengen (=verf mengen): geel, magenta en cyaan.   We benaderen kleur nadrukkelijk naar zijn eigen dimensies:  grijswaarde (helderheid), kleursoort en verzadiging en gebruiken stapsgewijs de specifieke eigenschappen van olieverf: transparant tot dekkend. Deze stapsgewijze aanpak is een oefening om kleur anders te leren benaderen. Zo kan je slim kleuren leren mengen die je zoekt. Een manier van denken. Een meng-strategie, als je wilt. We schilderen direct en maken het schilderij in één dag, nat in nat af. 

  • Zaterdagochtend begin we met een kleine demonstratie hoe deze manier van denken werkt en vooral, wat de eerste stappen zijn
  • In een klassieke werkwijze is het belangrijkste contrast wat je inzet het lichtdonker contrast. Dat doe je met neutrale, grijsbruine kleuren of iets dergelijks. Vanuit het grijs breng je meer en meer kleur in.  Dit weekend doen we dat andersom.
  • We werken wel van licht naar donker, maar niet met neutrale tonen. We werken juist van zeer kleurig naar steeds meer verbindende grijstonen. Je kunt hiermee heel klassiek eindigen, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Klassiek gezien werkt men natuurlijk van grijs-bruin (goedkope pigmenten) naar sterkere kleurigheid toe (vroeger duurdere pigmenten). Nu is het geen gekkenwekr meer om het eens andersom te doen.
  • We gebruiken de kleuren dus in eerste instantie alleen naar hun grijswaarde.
  • in plaats van omber gebruiken we geel, cyaan en magenta (of wat daarbij in de buurt komt in pigmenten).  Geel is de lichtste kleur. Daar starten we mee.
  • We werken op wit doek of paneel. Alles wat lichter is dan geel tonen we door het geel dun uit te smeren over wit. Zo wordt het geel lichter. alles wat donkerder is doen we met dikker geel.
  • al snel moet je donkerder dan geel alleen werken. Je gebruikt nu magenta of cyaan uitsluitend om geel te verdonkeren. Voor de donkerste delen meng je alleen die twee zonder geel.
  • het gaat alleen om hoe donker de toon is, niet om de kleur. Dat komt later. het resultaat is een expressionistisch ogend geheel, de kleuren stralen mooi op de witte ondergrond
  • Wil je nu de kleuren schilderen die je ziet, dan moet je de kleuren gaan ‘openbreken’. In de lichtste delen, die geel zijn, zijn ongetwijfeld rode, paarse en groene delen die je erbij moet voegen
  • Maar deze kleuren zijn donkerder dan geel; je zult wit moeten toevoegen aan de andere kleuren om ze net zo licht te laten zijn als de gelen. Dat heet de kleur minder verzadigd maken.
  • De vorm heb je al, de kleuren moet je bijstellen, finetunen. dat is de uitdaging.
  • Zondag nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Waarom deze workshop voor het laatst? Deze manier van schilderen heb ik bedacht als oefening om anders over kleuren te leren denken. Maar het werkt niet alleen als oefening, het werkt voor mijzelf te goed als methode. Het is eigenlijk een te onderscheidende manier van werken die ik zelf heb bedacht. Heel eerlijk: deze informatie is te dicht bij mijn eigen stijl komen te liggen. Maar ik had de workshop al aangeboden en er waren ook al voldoende inschrijvers om te starten. Dus vooruit, nog één keer. Dit kijkje in mijn keuken houd ik na deze workshop voor mijzelf ;).  De principes kunnen ook prima in meer klassieke lessen worden uitgelegd in cursussen en workshops. Daar zal ik het voortaan bij laten!

 

Techniek:

  • direct olieverfschilderen met speciaal palet en traditioneler kleuren:  titaanwit,   gele oker licht, hansa geel licht, vermillioen, quinacridone magenta   mangaanblauw  Ultramarijnblauw, zwart 
  • zie meer informatie op tekenenschildercursussen.nl/materialenlijst/

Wanneer: 

weekend 3 en 4 augustus 2024.   lestijden 10u00 tot 16u00

Locatie

mijn atelier, Binnenkant 39, 1a.  1011BM Amsterdam

Prijs

 Twee dagen  inc model, inc  21% btw  =   249 euro.  inclusief verf en medium  +18 euro