Mei 2021 Woensdagavond Cursus: 100% model

Intensieve cursus modeltekenen en -schilderen in een kleine groep.

drie woensdagavonden 12, 19 en 26 Mei,  3 lessen

Modeltekenen! Je leert een aantal elkaar versterkende manieren om het tekenen naar waarneming te benaderen: driepuntsmeting, ellipssysteem (=geometrisch sterk vereenvoudigde anatomie in combinatie met perpectiefregels) en een klein beetje anatomie. Daarbij gaan we  diep in op het tekenen zelf; vanuit lijn tot werken in tonale vlakken.

Vanwege de coronamaatregelen is het lenteseizoen  vervallen. Gezien de onzekerheden omtrent versoepelingen of nieuwe beperkingen, organiseer ik de lessen per maand. In juni sluiten vier lessen aan, indien mogelijk.

Voor wie

 • Voor beginners en gevorderden, 5- 6 deelnemers (wegens corona regels)

Wat gaan we doen?

    • Alle lessen wordt gewerkt naar model
    • Focus ligt op het leren zien van eenvoudige constructies die ten grondslag liggen aan elke pose en het herkennen van de balans
    • Schatten en meten van proporties, verschillende methoden
    • Gevorderden richten zich op de expressieve samenhang van lijnen binnen het menselijk lichaam
    • Samengevatte anatomie wordt per onderdeel kort behandeld
    • Tekenvaardigheid staat bij modeltekenen voorop; niet alleen bestudeer je mens en anatomie, vooral ook het tekenen en kijken zelf
    • Elke les wordt getekend, rond de helft van alle lessen kan ook worden geschilderd 
    • Elke deelnemer krijgt een lesprogramma waarin precies staat wat we welke les doen en welk materiaal nodig is

Meer informatie

De woensdagavond- en donderdagcursussen

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.
Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.
Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen.

De opbouw van de cursussen

Woensdag

In de woensdagavondgroep wordt altijd met model gewerkt. Portret wordt ook behandeld, maar de nadruk ligt meer op het hele lichaam. De focus ligt vooral op tekenvaardigheid, hoewel er ook twee tot drie lessen aandacht kan zijn voor schilderen; dan komt namelijk hetzelfde model voor een enkele pose terug. Tekenaars wisselen dan af en toe van positie, of maken een grote, tonale tekening. Alle schilder- en kleurinzichtoefeningen vinden, net als de dagcursus, hun basis in het werken met verschillend samengestelde kleurpaletten.

Het onderwerp is altijd het naakte of geklede model.

Donderdag (is in MEI 2021 anders dan hieronder vermeld: ochtend zonder model, middag met model).

De ochtend- en middaggroep zijn gelijk van opbouw. Zeker de helft van de lessen werken we met model, de overige lessen doen we andere oefeningen. We kopieren een schilderij van een oude meester of behandelen speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld kleurenleer of stofuitdrukking aan de hand van stillevens, interieur of draperie. Het is mogelijk in overleg een persoonlijk programma samen te stellen.

De donderdagavondgroep wordt een cursus over de menselijke anatomie voor modeltekenaars gegeven. Deze cursus bestaat uit 24 lessen waarvan 20 met model, en 4 naar skeletmodel.

Het gaat niet alleen over botten en spieren maar ook over samenvattende vereenvoudigde vormen, die hele lichaamsdelen omvatten. Voor de gevorderde tekenaar, die echt een stap verder wil komen. Ook zeer nuttig voor illustrators, striptekenaars ed.

De eerste 12 lessen maak je kennis met alle grotere onderdelen van het menselijk lichaam. In het tweede deel komt alles weer terug, waarin we soms dieper ingaan op details, en soms juist op de grote samehang. Voor het tekenen is vooral het juist herkennen van anatomie van belang, in samenhang met een ‘geometrisch’ begrip van wat de voorkant, de achter- en zijkant en onder en boven is van elk onderdeel van het model ten opzichte van jouw positie als tekenaar.

Covid 19 maatregelen: We werken met maximaal 8 deelnemers op anderhalve meter van elkaar, met voldoende ventilatie en mondkapje als je je verplaatst. In geval van opgelegde totale lockdown korter dan drie weken worden de lessen uitgesteld naar andere dagen (waarschijnlijk zaterdagen) zo snel mogelijk na de lockdown. Bij langere lockdowns dan drie weken worden maximaal drie lessen opnieuw in het atelier aangeboden op andere dagen na de lockdown. De overige lessen zullen dan online worden gegeven via Zoom met behulp van modellen sites.

Bij beperkte lockdowns gaan we vanzelfsprekend zoveel mogelijk door.

techniek

   • Houtskool krijt, potlood

Wanneer: Mei 2021, 12,19 en 26 Mei – 3 lessen.  Indien coronamaatregelen ongewijzigd blijven of verder versoepelen volgen aansluitend vier lessen in juni.

  • woensdagavond van 19u30 tot 22u00

Locatie

 • Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

 • Mei 2021 – 3 lessen met model: € 115 incl. 21% btw