Algemene materialenlijst

kleurenleer

Wat je hier kunt vinden

over benodigde teken- en schildermaterialen
Hier vind je steeds de vereiste minimale materialen vetgedrukt in de lijst, die nodig zijn voor de cursussen en workshops.
Daarnaast vind je, niet vetgedrukt,  door mij aangeraden materialen die nuttig zijn, zeker als je verder wilt met schilderen. Echter niet per se nodig voor deze cursussen. Wel goed voor een vollediger kleurpalet.

Klik op “meer informatie” om tips te vinden over aankoop, onderhoud en dergelijke.

ALGEMENE MATERIALENLIJST cursussen en workshops

Teken- en schildermaterialen

voor tekenen

A2 formaat romandruk papier (ook in atelier verkrijgbaar).
contekrijt, houtskool, kneedgom
potlood 3B, B, R2 gom
papierklemmen.

voor schilderen

Drager

Olieverfpapier (ook in atelier verkrijgbaar), doek of (board)paneel; schilderkarton naar keuze

Meer informatie

Dragers
Imprimaturen Soms geven we de drager een kleur, grijs, omber of groen, in acrylverf. Dit kan in de les, maar beter van tevoren thuis; dit wordt de voorgaande les afgesproken.

Als je zelf houten mdf paneeltjes gaat prepareren, is gesso een fijne onderlaag.  Verschillende merken voeren deze productnaam. Je kan de panelen voorlijmen met Caparol of Mowilith of een andere acrylbinder

verf

Acrylverf, voor imprimatuur: wit en zwart. rode oker (of siena gebrand), groene aarde (ofchroomoxid groen)

olieverf:

Namen voor verf verschillen per merk. Let daarom vooral op het Pigment Code Nummer. Deze staat tegenwoordig meestal wel vermeld op de tube. Neem wel je bril en een vergrootglas mee;). De Pigment codes worden hieronder in grijs achter de kleurnamen genoemd.

wit:                    zinkwit PW4 en titaanwit PW6
geel:                  gele oker licht PY 43 en hansa geel licht PY3 (ook: arylide, monoazo), cadmiumgeel licht (citroen) PY35
oranje:              vermillion extra PR251 of cadmium oranje PR108 
rood:                 rode oker PR 101 (ook: engels/perzisch/venetiaans rood) ,cadmium rood licht PR108
paarsrood:     quinacridone magenta PR 122, of alizarin crimson PR 83 (ook: kraplak PR 83).
blauw:              mangaanblauw  PB33 (ook: PB15:4).  ceruleum HUE is vaak mangaanblauw. (ECHT ceruleum PB35 beter niet nemen! te dekkend voor ons doel, te duur ook).  Ultramarijnblauw PB29
groen:               phtalo groen PG7 (of phtalo “emerald” groen PG36) of viridiaan groen PG18.  Groene aarde PG23 (transp) of chroomoxid PG17 (dekkend).
bruin:                rauwe omber PBr7, gebrande Siena PBr7,
zwart:               marszwart PBl II (of chromatic black PG36+PV19)

Het kopen van deze kleuren kan nog wel eens lastig zijn. Niet omdat het ongebruikelijke kleuren zijn, maar omdat merken allemaal verschillende, eigen namen hanteren. Met alleen de pigmentcodes, hierboven gegeven, is het nog steeds behoorlijk lastig. Daarom geef ik hier voor één merk (Old Holland) hun serienummers per hierboven genoemde kleur.  Met de naam van de kleur, de pigmentcode en het eigen serienummer van Old Holland kan het niet misgaan.  Dit wil niet zeggen dat andere merken niet goed zijn! Maar met al deze informatie mag je verwachten dat winkelpersoneel goed advies kan geven welke verven van andere merken het meest overeenkomen.

Dit zijn voor bovengenoemde kleuren de serienummers van Old Holland (Scheveningen). Wit:  A002, A001. geel: A053, B010. oranje: D148, E142. rood: A063, E021. paarsrood: D181 of C163. blauw: C041, A036. groen: C048 of C049. D046. A052 of C050. bruin: A069, A061. zwart: A370.

 

 

sneldrogende olieverf, voor zomerworkshop klassiek en modern (model/portretschilderen):

Gamblin fastmatte olieverfseries met medium: Galkyd. Alleen te koop bij Van Beek, Stadhouderskade Amsterdam.
titaanwit
gele oker
gebrande siena
rauwe omber

Meer informatie

Olieverf

ik raad aan tubes van 40 of 60 ml te kopen. merken die goed zijn: oud hollands (scheveningen), Talens, Winsor& Newton, Gamblin, Massini.

ook raad ik aan verf met de echte pigmenten te kopen, en geen imitaties; dit wordt vaak gedaan bij studie-kwaliteit. Er staat dan bijv. “cadmium red hue”.
De kleur heeft dan de tint van cadmiumrood als verfmassa op je palet, maar in de verwerking, zowel in menging als direct gebruik, lijkt de verf in niets op cadmiumrood. Vaak wordt namelijk naphtol gebruikt, een prima rood, maar transparant. Terwijl cadmiumrood zeer dekkend is. Dan ben je dus aan het ‘studeren’ met de verkeerde verf.
Er zijn merken die studieverf met de echte pigmenten verkopen, maar dan met meer bindmiddel (olierijker). Gamblin is daarvan een voorbeeld. (te koop bij van Beek, Stadhouderskade, Amsterdam).

olie, medium

potje 75 ml gekookte en/of gezuiverde lijnolie
schildersmedium, bijv. Talens 083, beste vind ik: W&N “schildersmedium”, Galkyd lite.
ivm luchtkwaliteit liever geen terpentine. Evt shellsol, Gamsol oid als je dat graag wilt.

Kwasten

kwasten varkenshaar,  minimaal:
1 grote rechte top, maat ongeveer 18/20
1 grote kattetong top, idem
1 rechte en 1 kattetong middenmaat (10, 12)
en1 rechte en 1 kattetong smalle maat ( 6, 8)

beter is van elk twee kwasten te hebben.

filament (kunststof) kwasten en penselen voor olieverf (vraag aan medewerkers).

Meer informatie

Kwasten schoonmaken

Gebruik evt terpentine om schoon te maken, of beter -maar veel duurder- gamsol, shellsol of dergelijke vervangers.
Gebruik voor schoonmaken geen terpentijn, dat is een heel ander product, bedoelt om verf te verdunnen. 
Misschien is de beste methode nog om eerst schoon te maken met goedkope huisschilders- rauwe lijnolie (niet gebruiken in je schilderij, droogt niet). Gebruik oude kranten om de extra lijnolie met verfpigmenten zoveel mogelijk uit de kwast af te vegen, en was dan uit met veel water groene zeep. Olieverf droogt langzaam, kwasten schoonmaken kan je rustig thuis nog doen.
Voor de liefhebbers; je kwasten blijven het best in vorm als je de schone, nog wat natte kwasten bijeenplakt met …spuug.  Verzamel wat op een schotel tijdens het uitspoelen, en de haren blijven mooi in vorm!

Gereedschappen

klein palet of afscheurpalet
potjes, schaaltje (of dekseltje) voor olie
oude lappen