Meer lezen: over les nemen bij Raymond Huisman

Portretschilderen en modeltekenen naar de waarneming zijn specialismen van Raymond Huisman. In zijn mooie atelier geeft hij cursussen en workshops aan kleine groepen (door de coronamaatregelen nu maximaal acht) of individueel. Ook online begeleiding behoort tot de mogelijkheden.  In al deze lessen komen zowel de basistechnieken als specifieke onderwerpen naar voren.

De mens staat in de les vaak centraal. Alle schilder- en tekenvaardigheden komen aan de orde rond model- en portrettekenen of schilderen. Dus ook perspectief, inzicht in licht-donker aan de hand van stillevens of het kopiëren van schilderijen van grote meesters. Raymond leert je beter kijken naar vorm en kleur. Wat een efficiënte opbouw in je werk is. Hoe dat in het verleden werd gedaan, en hoe je die principes ook op hele andere manieren kunt toepassen. Je zult merken dat je daarmee niet alleen je kleuren levendig houdt, maar heel anders over kleur en vorm gaat denken. Hij helpt je om je werk naar een hoger niveau te brengen – in je eigen stijl. Of je nu impressionistisch, klassiek, grafisch of nog  anders werkt. De lessen gaan over kijken en hoe de illusie van ruimte op het platte vlak tot stand komt, niet over specifieke stijl-oplossingen daarvoor.

Een bijzondere lesmethode op basis van oude technieken en nieuwe inzichten

Door jarenlange ervaring als docent en zijn ruime kennis te combineren, blijft Raymond zijn eigen cursusmethode steeds verder ontwikkelen. Het is daardoor mogelijk op elk niveau in te stappen en een individueel lesdoel na te streven in de cursus. Als  beginner volg je gewoon het programma. Ben je gevorderd of zelfs professioneel, dan start je waar je interesse ligt en kan je af en toe oefeningen verwachten waarbij je de basis nog eens opnieuw, vanuit een ander perspectief bestudeerd. Raymond heeft een passie voor verschillende werk- en lesmethoden. De verschillen zijn natuurlijk opvallend, maar in wezen overheersen overeenkomsten. Het is meestal een kwestie van uitgangspunten.

De bestudering ervan heeft geleid tot een eigen systeem, die alle goede dingen combineert tot een efficiënte en elegante manier van werken. Het leren kennen en onderscheiden van 4 domeinen van invloed op het beeld, met elk zijn eigen regels en mogelijkheden, ligt daaraan ten grondslag. Dit is een eigen vondst, net als zijn ellipsoide-systeem om model te leren tekenen. Het heeft vanzelfsprekend vele raakvlakken met bekende tekensystemen zoals de box-method of Loomis. Ook een eigen ingeving is het toepassen van de driepuntsmeting in tekenen naar de waarneming, als preciezere aanvulling op de bekendere meet-methoden.

Kenmerkend voor Raymond is dat hij je wilt laten zien dat elk startpunt van elke benadering kan worden vervangen door het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld. Je kunt een model tekenen vanuit het midden van de figuur, of proberen haar in te sluiten van buitenaf. Of: Je kunt eerst werken aan strakke omtreklijnen, of daar naar op zoek gaan vanuit vage, wolkachtige tonale vlakken. Dat wisselen van standpunt en methode heeft natuurlijk een speciaal doel. Door verschillende dingen uit te proberen leer je alle samenhang beter te begrijpen. Vooral ook welke aanpak op dat moment het beste bij jezelf past.

Mensen willen tegenwoordig snel en makkelijk vooruit en vragen daarom vaak om handige tips & trics. Maar voor echt goed tekenen en schilderen bestaat geen koninklijke weg. Het komt neer op de bekende tienduizend uur studie en oefening om meesterschap te bereiken. Om die tienduizend uur niet aan onzin te verkwisten is Raymonds belangrijkste (gratis) tip: leer de basiskennis en basisvaardigheden van tekenen en schilderen op een steeds dieper niveau te doorgronden. Kom er, met andere woorden, vaak op terug en blijf het oefenen. Er zijn zeker nog veel heel interessante, exotische, specialistische kennisgebieden die je aandacht waard zijn. Speciale verfsoorten en mediums, bijzondere pigmenten, pastels, digitale technieken, ingewikkelde compositie methoden. Vooral doen! Maar echte groei van je vaardigheden vraagt meestal eerder een dieper begrip van de basis, dan van nieuwe, specialistische kennis.

De cursussen worden gehouden in Raymonds atelier aan de Binnenkant 39, vlakbij de Amsterdamse Nieuwmarkt.

Voor elke cursus of workshop tekenen en schilderen geldt…

Instappen op elk niveau: beginners, gevorderden & professionals.
Persoonlijke begeleiding bij wat jijzelf wilt bereiken (zowel binnen een cursus, workshop als prive).
We werken vaak met echte modellen, goed demonstratiemateriaal en goed uitgelichte stillevens.
Training in waarneming als basis voor jouw werk.
alle grondbeginselen van de teken- en schilderkunst worden behandeld.
In de schildercursussen of introductie-workshops leer je alla prima technieken maar ook klassieke onderschilderingen
Een les gemist? Inhalen kan in principe binnen de periode van de cursus
Professionele ambitie? Leer bij of meer over kleurenleer, anatomie, perspectief. Voor schilders – maar ook illustrators of concept artists.
Plezier in wat je doet, met wie je werkt, in een fantastische omgeving.

Raymond Huisman heet je van harte welkom en helpt je graag naar jouw volgende niveau.