DUO WORKSHOP alla prima schilderen Irma Braat en Raymond Huisman 17-18 December

DUO Workshop alla prima PORTRET schilderen met Irma Braat en Raymond Huisman

weekend 17 en18 December 2022

locatie: atelier Binnenkant 39, Amsterdam

Voor:

 • gevorderde tekenaars of schilders,  maximaal  10 deelnemers 

Twee lessen van twee docenten

Irma Braat en Raymond Huisman verzorgen samen deze workshop alla prima portret schilderen. U krijgt van hen twee manieren aangereikt om te starten met een schilderij. Met Irma werkt u vanuit de hoge contrasten, van donker naar licht en met Raymond  van licht naar donker.

De workshop start over twee weken en er zijn nog maar enkele plaatsen vrij. Het wordt weer geweldig intens,heel informatief en super leuk.

Wat gaan we doen?

 • Zaterdagochtend starten we met Irma alla prima een opzet naar model, omber op wit doek. Je zet de schaduwen goed donker op en maakt een schets in hoog contrast met het witte doek.
 • het portret wordt in de loop van de dag alla prima met een eenvoudig klassiek kleurpalet in één keer afgemaakt.
 • daarbij zet je in brede vlakken de tinten tussen het hoge licht en diepe donker in kleuren aan, en breng je steeds meer nuance en detail aan naarmate je vordert.
 • je mengt de kleuren op je palet in de goede kleursoort, grijswaarde en verzadiging voordat je ze aanbrengt op het doek. natuurlijk lukt dat niet altijd direct, maar omdat je van grote vlakken naar kleinere werkt heb je al veel informatie om de goede kleur te maken.
 • Bij Irma breng je de kleuren vooral dekkend aan, waarbij ze veel aandacht heeft aan hoe je de kleuren aan elkaar laat grenzen (scherp of vager, met overgangen)

 

 • Zondag werk je bij Raymond ook op wit doek en met een vergelijkbaar palet, maar van licht naar donker en transparantie of dekkendheid spelen een belangrijker rol.
 • Je gebruikt het doekwit langer, door met transparante gele oker (een tamelijk lichte kleur) het portret vlakmatig en transparant op te zetten. Je let niet op de kleur, alleen op de grijswaarde -oftewel hoe licht of donker een partij is.
 • Deze eerste schets verdonker je stap voor stap door het geel met transparant rode oker te mengen en alleen daar waar nodig is te gebruiken. Delen die nog donkerder zijn worden met zwart tot een donkerbruin gemengd.  Geel met zwart zorgen voor groenen.
 • Zo ontstaat er een omberachtige schilderschets, maar met sterker gekleurde bruinen. Doordat we bijna alleen transparanten hebben gebruikt, ‘gloeit’ deze opzet meer dan een schets in gewone rauwe omber.
 • Daarna breiden we het kleurpalet uit met zinkwit (en later nog titaanwit), dekkend gele en rode oker, vermillioen, ultramarijnblauw en eventueel nog wat andere kleuren, indien handig. Nu komt de tweede fase van de werkdag, waarbij je specifieker naar de kleuren die je ziet gaat toewerken.
 • Daartoe moeten we de kleuren in het licht en halve licht vaak mengen met wit en daarmee ‘grijzer’ maken: minder verzadigd.  In de halve schaduw is er minder wit nodig en in de diepe schaduwen meestal helemaal geen wit. De kleuren zijn daar met elkaar vermengd en daarom bruin-grijzer.
 • Je nieuw op te brengen verf zal zich mengen met dat van je opzet; het zal minder transparant worden of zelfs helemaal dekkend. Je mengt de eindkleur dus pas ‘op je doek’ – in meer of mindere mate. Sommige stukken uit de opzet zijn al goed, andere behoeven maar een kleine aanpassing, en vooral de lichten zullen dekkender eindigen.

Techniek:

 • olieverf schilderen met eigen materiaal (zie materiaallijst voor benodigde kleuren olieverf, dragers en kwasten).
 • wit geprepareerd olieverfpapier is hier verkrijgbaar (à 1,90 euro) 
 • het is ook mogelijk de workshop inclusief olieverfpapier, olieverf, olie, gamsol en medium plus wegwerppalet te bestellen. Kwasten e.d. altijd zelf meenemen.

Wanneer: 

zaterdag en zondag 17 en 18 December 2022.   lestijden 10u00 tot 16u00  

lunchpauze 12u30-13u30, koffiepauzes ochtend en middag 15 minuten

Locatie

atelier Binnenkant 39, 1011BM Amsterdam

Prijs (inclusief model)

 twee dagen  inc  21% btw  =  242 euro    inclusief verf en toebehoren plus 21% btw = 270 euro.