Reprise: DUO WORKSHOP alla prima schilderen Irma Braat en Raymond Huisman 20 en 21 april 2024

Reprise: DUO Workshop PORTRET en HANDEN schilderen met Irma Braat en Raymond Huisman

weekend 20 en 21 april 2024

locatie: atelier Binnenkant 39, Amsterdam

wegens het grote aantal aanmeldingen voor deze workshop op 9 en 10 maart hebben we besloten de workshop nog een keer te herhalen op 20 en 21 april. Een reprise!

Voor:

 • Voor schilders die in dit weekend hun schildervaardigheid willen vergroten, durven te experimenteren in hun aanpak en de aansporingen proberen op te volgen.
 • wie bereid is een weekend lang deze training te ondergaan zonder een tastbare beloning van een fijn afgewerkt portret mee naar huis te kunnen brengen. Slechts een aantal ruwe schetsen en opzetten zullen getuigen van je leerproces ūüėČ
 • maximaal 9 deelnemers

Twee lessen van twee docenten

Irma Braat en Raymond Huisman verzorgen samen deze workshop alla prima portret met handen schilderen. De uitdrukking van het gelaat trekt altijd onmiddellijk onze aandacht. Maar ook de expressieve mogelijkheden van de handen zijn groot. Samen vertellen ze het verhaal van de geportretteerde.

Handen als vorm zijn bijna volledige figuren op zich. De complexiteit van alle details is groot, evenals de bewegingsmogelijkheden ten opzichte van elkaar. De individualiteit benadert die van het gezicht. Gelijkenis treffen speelt dus zeker ook een rol.

Deze workshop is een training om deze uitdaging direct bij aanvang, in de opzet, als één ding te benaderen, in plaats van alle details aan elkaar te willen breien. Deze workshop is een training in het opzetten van een dergelijk portret direct in olieverf en van daaruit een stevige, redelijk uitgewerkte olieverfschets te maken.

Wat gaan we doen?

Zaterdag

 • Zaterdagochtend starten we met Raymond met een aantal schetsen, direct in olieverf naar model, in een paar tinten omber op wit doek. Vanuit een lichte toon zoek je allereerst ruwweg het silhouet van het geheel.
 • Eerst probeer je op een zachte, lichte, wolkachtige manier de hele vorm en compositie ruwweg te plaatsen. De lichte en donkere partijen, alsof je niet begrijpt wat de vormen apart genomen eigenlijk zijn. Dat breng je naar een steeds scherpere weergave, waar tenslotte ook lijnen hun plaats vinden.
 • Veel gehoorde vraag: Zou je niet beter een goede tekening in lijn onder de eerste verflaag kunnen gebruiken? Natuurlijk kan dat, maar deze ochtend niet!¬† Vandaag train je het denken in grote lichte en donkerder partijen, en pas later te focussen op details.
 • Staat de opzet in omber en alles aardig op zijn plaats dan gebruiken we een klein gematigd palet, om kleuren te introduceren.
 • Zaterdagmiddag doen we hetzelfde, maar dan met √©√©n pose. Het minieme kleurpalet breiden we met enkele kleuren uit. In twee uur maken we een volle olieverfschets. Een portret, met handen.

Zondag

 • Op zondag ben je op dit onderwerp al een beetje ‚Äėingeschilderd‚Äô.¬† Bij Irma zet je in een paar minuten met dunne, duidelijke belijning je plan neer, en blok je direct de donkere en lichte kleurvlakken in, direct in ongeveer de juiste toon √©n kleur.
 • Om greep te krijgen op de vorm en kleur is de aanpak vandaag minder duidelijk gescheiden dan gisteren, je werkt meer aan beiden tegelijk. We vliegen iets meer uit de bocht dan op zaterdag, maar met de juiste aanpak leer je om jezelf¬† op de baan te houden of weer te krijgen.
 • Door drie a vier keer een vettere laag over een schralere laag te schilderen, corrigeer je direct de vorm en de kleur.
 • Door steeds het geheel te adresseren is het mogelijk korte portretschetsen in olieverf te maken, m√©t handen ! In de ochtend komen op die manier drie studies aan bod.
 • In de middag nemen we rust voor √©√©n studie.

Techniek:

 • olieverf schilderen met eigen materiaal (zie materiaallijst voor benodigde kleuren olieverf, dragers en kwasten).
 • Gebruik als verdunning in het begin Gamsol, later misschien een schildermedium. Dit weekend geen terpentine of terpentijn aub.
 • wit geprepareerd olieverfpapier is hier verkrijgbaar (√† 2 euro), je mag ook zelf doek of panelen meebrengen.
 • het is ook mogelijk de workshop inclusief olieverfpapier, olieverf, olie, gamsol en medium plus wegwerppalet¬†te bestellen.
 • Kwasten, potje met dekseltje voor gamsol/medium en een oude lap a.u.b. zelf meenemen, ook bij¬† “inclusief verf “.

Wanneer: 

zaterdag en zondag 20 en 21 april.   lestijden 10u00 tot 16u00  

lunchpauze 12u30-13u30, koffiepauzes ochtend en middag 15 minuten

Locatie

atelier Binnenkant 39, 1011BM Amsterdam

Prijs (inclusief model)

 twee dagen  inc  21% btw  =  249,50 euro    inclusief verf en toebehoren plus 21% btw = 262 euro.