Lenteseizoen 2024 donderdagavond cursus Modeltekenen

Intensieve cursus modeltekenen en -schilderen in een kleine groep.

4 april t/m 13 juni 2024

Lenteseizoen 2024 donderdagavond modeltekencursus. 10 Lessen. 19u30-22u00.

Op deze donderdagavonden tekenen we model met klassieke, academische methoden, aangepast aan onze tijd.  Het is op individuele basis zelfs mogelijk anatomielessen te krijgen (zie www.tekenenschildercursussen.nl/anatomie-voor-tekenaars-avond-cursus/ ).

Voor modeltekenlessen is het leren begrijpen hoe een mens grosso modo ruimtelijk in elkaar steekt overigens meer dan genoeg. Anatomie is voor illustratoren soms inderdaad noodzakelijk of voor klassiek ingestelde kunstenaars.

Je leert daarom standaard in deze lessen een aantal -elkaar versterkende- manieren om het tekenen naar waarneming te benaderen: driepuntsmeting, ellipssysteem (=geometrisch sterk vereenvoudigde anatomie in combinatie met perspectiefregels) en een klein beetje anatomie. Daarbij gaan we  diep in op het tekenen zelf; vanuit lijn tot werken in tonale vlakken.

 De donderdagavond modeltekenles is gelijk aan die op de woensdagavond. Want naar modeltekenen is meer vraag dan één avond per week. Een bijkomend voordeel daarvan is dat het in principe mogelijk is gemiste lessen in de andere les in te halen, of eens te ruilen als dat beter uitkomt.

 

Voor wie

 • Voor beginners en gevorderden, maximaal 9 deelnemers 

Wat gaan we doen?

    • Alle 10 lessen wordt gewerkt naar model
    • Focus ligt op het leren zien van eenvoudige constructies die ten grondslag liggen aan elke pose en het herkennen van de balans
    • Schatten en meten van proporties, verschillende methoden
    • Gevorderden richten zich op de expressieve samenhang van lijnen binnen het menselijk lichaam
    • Soms wordt een onderdeel van anatomie kort behandeld, als dat in een pose treffend zichtbaar is
    • Tekenvaardigheid staat bij modeltekenen voorop; niet alleen bestudeer je mens en anatomie, vooral ook het tekenen en kijken zelf

Meer informatie

De woensdagavond- en donderdagcursussen

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen  in de ochtend- en middagcursus op donderdag portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur. In de woensdagavond en donderdagavond modeltekenlessen wordt altijd naar model getekend.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van tekenen en schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.
Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.

Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen. Dat is het voordeel van kleine groepen. We hebben minimaal vijf en maximaal tien personen per les.

De opbouw van de cursussen

Woensdag

In de woensdag- en donderdag avondgroep wordt altijd met model gewerkt. Portret wordt ook behandeld, maar de nadruk ligt meer op het hele lichaam. De focus ligt vooral op tekenvaardigheid, hoewel er ook twee tot drie lessen aandacht kan zijn voor schilderen; dan komt namelijk hetzelfde model voor een enkele pose terug. Tekenaars wisselen dan af en toe van positie, of maken een grote, tonale tekening. Alle schilder- en kleurinzichtoefeningen vinden, net als de dagcursus, hun basis in het werken met verschillend samengestelde kleurpaletten.

Het onderwerp is altijd het naakte of geklede model.

Donderdag cursussen overdag en in de avond

De ochtend- en middaggroep zijn gelijk van opbouw. Zeker de helft van de lessen werken we met model, de overige lessen doen we andere oefeningen. We kopiëren een schilderij van een oude meester of behandelen speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld kleurenleer of stofuitdrukking aan de hand van stillevens, interieur of draperie. Het is mogelijk in overleg een persoonlijk programma samen te stellen.

De donderdagavondgroep wordt een cursus over de menselijke anatomie voor modeltekenaars gegeven. Deze cursus bestaat uit 32 lessen waarvan 24 met model, en 8 naar skeletmodel.

Het gaat niet alleen over botten en spieren maar ook over samenvattende vereenvoudigde vormen, die hele lichaamsdelen omvatten. Voor de gevorderde tekenaar, die echt een stap verder wil komen. Vooral zeer nuttig voor animators, illustrators, striptekenaars ed. die uit het hoofd geloofwaardige figuren moeten neerzetten.

De eerste twaalf lessen maak je kennis met alle grotere onderdelen van het menselijk lichaam. Iedere week krijg je online lesinformatie toegestuurd voor de volgende les. Op die manier kan je de anatomische kennis tot je nemen en in de les  zelf alle tijd besteden aan tekenen. In het tweede deel komt alles weer terug, waarin we soms dieper ingaan op details, en soms juist op de grote samenhang. Voor het tekenen is vooral het juist herkennen van anatomie van belang, in samenhang met een ‘geometrisch’ begrip van wat de voorkant, de achter- en zijkant en onder en boven is van elk onderdeel van het model ten opzichte van jouw positie als tekenaar. De laatste acht lessen besteden we veel aandacht aan het tekenen zelf in modelsessies met lange standen en online lesinformatie over tekenen zelf

 

techniek

   • Houtskool, krijt, potlood

Wanneer:  4 april tot en met 13 juni  2024

  • donderdagavond van 19u30 tot 22u00

2 mei geen les in verband met de Meivakantie

Locatie

 • Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

 • Winterseizoen  10 lessen inclusief 21% BTW en model  395 euro