Docent

Even voorstellen

Mijn naam is Raymond Huisman. Van jongs af is kunst mijn hartstocht. Als 17 jarige deed ik toelatingsexamen voor de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar ik vervolgens zes jaar vertoefde -een vrij tussenjaar halverwege- om in 1991 af te studeren.

In de zeven jaar daarna leerde ik van Henk Huig, docent modeltekenen en -schilderen en grafiek van de Rietveld, klassiek schilderen. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat in het wekken van de illusie van ruimte in een tekening tussen vele betekenisniveaus geschakeld moet worden. Het is in die zin een diepe, conceptuele bezigheid.

Het werken naar waarneming zorgt voor de connectie tussen jouw tekenen en jouw kijken zelf. Wie zo tekent bestudeert niet alleen wat hij ziet, maar ook hoe zij het ziet.

Over mijn lessen

Sinds 10 jaar ben ik docent schilderen en tekenen, o.a. aan de Wackers Academie in Amsterdam en een jaar aan de Gooise Academie in Laren. Sinds enige jaren organiseer ik cursussen voor kleine groepen in mijn eigen atelier aan de Binnenkant 39 in Amsterdam.

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.

Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.