Herfstseizoen donderdag cursussen schilderen en tekenen

Donderdag ochtend- of middagcursus

herfstseizoen 17 september t/m 10 december 2020 -12 lessen

Alles rond portret en model tekenen en schilderen

Voor:

 • Beginners en gevorderden, 6 tot 8 deelnemers (wegens corona regels)

Wat gaan we doen?

Zes  lessen volg je een eigen keuzeprogramma en zes lessen gezamelijk werken naar model op eigen niveau.  De modellessen gaan over

 • Portret en figuurtekenen en schilderen naar model
 • Modeltekenen, naakt en gekleed model
 • werken in lijn of toon, de betrekking van het model tot de achtergrond
 • Werken met klassieke en modernere kleurpaletten, werken op wit of gekleurd papier

Een zestal lessen maak je een keuze uit verschillende opdrachten:

 • Het leren werken met imprimaturen en onderschilderingen door het maken van een kopie naar een oude meester
 • Een eigen onderwerp, bijvoorbeeld een portret  van je geliefde of een familielid, met behulp van eigen foto’s, naar een voorbeeld van een meester
 • Of verschillende speciale teken- en schilderopdrachten ivm kleurenleer, perspectief, over lijn en vlak en nog veel meer. Stillevens, naar voorbeelden of gips

Elke deelnemer krijgt een lesprogramma per e-mail opgestuurd met daarin per lesdag het program vermeld, zodat je weet welke materialen je mee moet nemen.

Meer informatie

Donderdagcursus Alles rond portret tekenen en schilderen

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.
Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.
Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen.

De opbouw van de cursussen

Woensdag

In de woensdagavondgroep wordt altijd met model gewerkt. Portret wordt ook behandeld, maar de nadruk ligt meer op het hele lichaam. De focus ligt vooral op tekenvaardigheid, hoewel er ook twee tot drie lessen aandacht kan zijn voor schilderen; dan komt namelijk hetzelfde model voor een enkele pose terug. Tekenaars wisselen dan af en toe van positie, of maken een grote, tonale tekening. Alle schilder- en kleurinzichtoefeningen vinden, net als de dagcursus, hun basis in het werken met verschillend samengestelde kleurpaletten.

Het onderwerp is altijd het naakte of geklede model.

Donderdag

De ochtend- en middaggroep zijn gelijk van opbouw. Zeker de helft van de lessen werken we met model, de overige lessen doen we andere oefeningen. We kopieren een schilderij van een oude meester of behandelen speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld kleurenleer of stofuitdrukking aan de hand van stillevens, interieur of draperie. Het is mogelijk in overleg een persoonlijk programma samen te stellen.

De donderdagavondgroep wordt een cursus over de menselijke anatomie voor modeltekenaars gegeven. Deze cursus bestaat uit 24 lessen waarvan 20 met model, en 4 naar skeletmodel.

Het gaat niet alleen over botten en spieren maar ook over samenvattende vereenvoudigde vormen, die hele lichaamsdelen omvatten. Voor de gevorderde tekenaar, die echt een stap verder wil komen. Ook zeer nuttig voor illustrators, striptekenaars ed.

De eerste 12 lessen maak je kennis met alle grotere onderdelen van het menselijk lichaam. In het tweede deel komt alles weer terug, waarin we soms dieper ingaan op details, en soms juist op de grote samehang. Voor het tekenen is vooral het juist herkennen van anatomie van belang, in samenhang met een ‘geometrisch’ begrip van wat de voorkant, de achter- en zijkant en onder en boven is van elk onderdeel van het model ten opzichte van jouw positie als tekenaar.

Techniek:

 • Tekenen met houtskool, potlood of krijt
 • Schilderen met olieverf op doek of paneel

Wanneer: Herfstseizoen 2020, 12 lessen van 17 september t/m 10 december, waarvan zes met model.

  • Donderdagmorgen: 9u30 tot 12u30
  • Of donderdagmiddag: 13u30-16u30
  • herfstvakantie  22 oktober

Locatie

Atelier Raymond Huisman, Binnenkant 39, 1011BM Amsterdam

Prijs

Lenteseizoen – 12 lessen,  waarvan 6 met model, incl 21% BTW: € 396,–