Winterseizoen 2023 donderdag cursussen schilderen en tekenen

Donderdag ochtend- of middagcursus

19 Januari t/m 30 Maart 2023

Herfstseizoen: Alles rond (portret en model) tekenen en schilderen. 10 lessen.

Voor:

 • Beginners en gevorderden, maximaal 10 deelnemers 

Wat gaan we doen?

De lessen op donderdagochtend  en middag zijn hetzelfde. Om de week is er model. De lessen zonder model volg je een lesprogramma naar keuze op je eigen niveau,  of een zelf gekozen lesdoel. Dit overleggen we individueel in de eerste les. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor

 • het volgen van het lesprogramma voor tekenaars; basislessen of een volgend niveau. Over werken naar waarneming, meten, modeltekenen, perspectief, lijn en vlak, licht en schaduw, arceren en nog veel meer.
 • Het leren werken met klassieke onderschilderingen en imprimaturen door het maken van een kopie naar een oude meester
 • Als je al heb leren werken met onderschilderingen kan je een eigen onderwerp uitwerken, bijvoorbeeld een portret  van je geliefde of een familielid, met behulp van eigen foto’s of naar een compositievoorbeeld van een oude of moderne meester
 • verschillende speciale lesprogramma’s over kleurenleer, olieverfgebruik, werken in lagen en opbouwen van kleur, maar ook het direct leren mengen op palet. Dit doen we naar de waarneming: stillevens, naar voorbeelden (kopieren), gipsen bustes, zelfportret en naar model.

De donderdag model lessen :

 • klassiek (academisch) modeltekenen, naar (naakt) model. Veel informatie over de menselijke figuur en tekenkunde
 • werken in lijn of toon, de betrekking van het model tot de achtergrond
 • aanwijzingen met betrekking tot perspectief in verband met modeltekenen
 • twee lessen is er één lange stand en kan er worden geschilderd naar model.
 • het is mogelijk de cursus alleen met modellessen te volgen, twee wekelijks een ochtend en middag.

Covid 19 maatregelen zijn sinds 25 februari 2022 opgeheven. Dat betekent dat de groepsgrootte van max. 8 personen weer teruggaat naar maximaal 10 personen.

Meer informatie

De woensdagavond- en donderdagcursussen

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.
Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.
Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen.

De opbouw van de cursussen

Woensdag

In de woensdagavondgroep wordt altijd met model gewerkt. Portret wordt ook behandeld, maar de nadruk ligt meer op het hele lichaam. De focus ligt vooral op tekenvaardigheid, hoewel er ook twee tot drie lessen aandacht kan zijn voor schilderen; dan komt namelijk hetzelfde model voor een enkele pose terug. Tekenaars wisselen dan af en toe van positie, of maken een grote, tonale tekening. Alle schilder- en kleurinzichtoefeningen vinden, net als de dagcursus, hun basis in het werken met verschillend samengestelde kleurpaletten.

Het onderwerp is altijd het naakte of geklede model.

Donderdag cursussen overdag en in de avond

De ochtend- en middaggroep zijn gelijk van opbouw. Zeker de helft van de lessen werken we met model, de overige lessen doen we andere oefeningen. We kopiëren een schilderij van een oude meester of behandelen speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld kleurenleer of stofuitdrukking aan de hand van stillevens, interieur of draperie. Het is mogelijk in overleg een persoonlijk programma samen te stellen.

Wie alleen modelteken- of schilderlessen  wil volgen,  mag kiezen voor de optie om eens in de twee weken een hele dag (ochtend en middag) te komen. De prijs is dan iets hoger, gelijk aan de avond modelcursussen.

De donderdagavondgroep wordt een cursus over de menselijke anatomie voor modeltekenaars gegeven. Deze cursus bestaat uit 32 lessen waarvan 24 met model, en 8 naar skeletmodel.

Het gaat niet alleen over botten en spieren maar ook over samenvattende vereenvoudigde vormen, die hele lichaamsdelen omvatten. Voor de gevorderde tekenaar, die echt een stap verder wil komen. Vooral zeer nuttig voor animators, illustrators, striptekenaars ed. die uit het hoofd geloofwaardige figuren moeten neerzetten.

De eerste twaalf lessen maak je kennis met alle grotere onderdelen van het menselijk lichaam. Iedere week krijg je online lesinformatie toegestuurd voor de volgende les. Op die manier kan je de anatomische kennis tot je nemen en in de les  zelf alle tijd besteden aan tekenen. In het tweede deel komt alles weer terug, waarin we soms dieper ingaan op details, en soms juist op de grote samenhang. Voor het tekenen is vooral het juist herkennen van anatomie van belang, in samenhang met een ‘geometrisch’ begrip van wat de voorkant, de achter- en zijkant en onder en boven is van elk onderdeel van het model ten opzichte van jouw positie als tekenaar. De laatste acht lessen besteden we veel aandacht aan het tekenen zelf in modelsessies met lange standen en online lesinformatie over tekenen zelf

Techniek:

 • Tekenen met houtskool, potlood of krijt
 • Schilderen met olieverf op doek of paneel

Wanneer: 19 Januari t/m 30 Maart, 10 lessen

  • Donderdagmorgen: 10u00 tot 12u30
  • Of donderdagmiddag: 13u30-16u00

 23 Februari geen les in verband met voorjaarsvakantie 

Locatie

Atelier Raymond Huisman, Binnenkant 39, 1011BM Amsterdam

Prijs

10 lessen incl 21% BTW en inclusief model.  345 euro

10 lessen twee wekelijks (ochtend EN middag, alleen de modeldagen): 379 euro