Donderdagavond Cursus: 100% model

Intensieve cursus modeltekenen en -schilderen in een kleine groep

Modeltekenen. Portrettekenen. En schilderen!

Voor wie

 • Voor beginners en gevorderden, 6 tot 10 deelnemers.

Wat gaan we doen?

    • Alle lessen wordt gewerkt naar model
    • Focus ligt op het leren zien van eenvoudige constructies die ten grondslag liggen aan elke pose en het herkennen van de balans
    • Schatten en meten van proporties, verschillende methoden
    • Gevorderden richten zich op de expressieve samenhang van lijnen binnen het menselijk lichaam
    • Samengevatte anatomie wordt per onderdeel kort behandeld
    • Tekenvaardigheid staat bij modeltekenen voorop; niet alleen bestudeer je mens en anatomie, vooral ook het tekenen en kijken zelf
    • Elke les wordt getekend, rond de helft van alle lessen kan ook worden geschilderd 
    • Elke deelnemer krijgt een lesprogramma waarin precies staat wat we welke les doen en welk materiaal nodig is

Meer informatie

De donderdagcursussen

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.
Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.
Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen.

De opbouw van de cursussen

De ochtend- en middaggroep zijn gelijk van opbouw. Zeker de helft van de lessen werken we met model,de overige lessen doen we andere oefeningen. We kopieren een schilderij van een oude meester of behandelen speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld kleurenleer of stofuitdrukking aan de hand van stillevens, interieur of draperie. Het is mogelijk in overleg een persoonlijk programma samen te stellen.
In de avondgroep wordt altijd met model gewerkt. Portret wordt ook behandeld, maar de nadruk ligt meer op het hele lichaam. De focus ligt iets meer op tekenvaardigheid, hoewel er ook veel aandacht is voor schilderen. Alle schilder- en kleurinzichtoefeningen vinden, net als de dagcursus, hun basis in het werken met verschillend samengestelde kleurpaletten, maar het onderwerp is altijd het naakte of geklede model.

techniek

   • Houtskool krijt, potlood
   • Olieverf op papier, doek of paneel

Wanneer: lenteseizoen 2019, 4 april t/m 13 juni

  • donderdagavond van 19u30 tot 22u00
  • Gemiste lessen kunnen in een ander dagdeel/cursus worden ingehaald in overleg, of in twee extra inhaallessen op vrijdagavonden 27 april en 7 juni

Locatie

 • Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

 • Herfstseizoen – 10 lessen met model: € 300 incl. 21% btw

Het hieropvolgende seizoen zal zijn het herfstseizoen 2019:  12 september t/m 5 december.  12 lessen.