5 daagse ZOMERworkshop model- portretschilderen 3-7 augustus: klassiek tot modern

maandag t/m vrijdag 3-7 augustus Zomerworkshop van klassiek tot modern model- of portretschilderen

Of: Klassiek opbouwen met modern palet

Voor:

  • beginners (alleen klassiek) en gevorderden (klassiek en modern, of alleen modern), 6 tot 8 deelnemers (max wegens corona regels)

Wat gaan we doen?

In vijf dagen maken we twee schilderijen op klassieke wijze met onderschilderingen (maandag t/m woensdag), en twee met modern kleurpalet (donderdag en vrijdag)

  • We onderzoeken de link tussen klassiek gelaagd werken en modern direct
  • Je werkt naar model. Kies zelf of je een portret of een figuurstudie maakt
  • Je maakt twee werkstukken met onderschilderingen en twee in een keer
  • Onderschilderingen maak je met klassiek palet, of
  • Onderschilderingen ook met modern palet (als je hiermee al bekend bent)
  • Je leert welke contrasten bij welke fase van opbouw horen
  • En… hoe je daarmee kunt experimenteren

vanwege de korte droogtijd die we per dag hebben moet je werken met een sneldrogende olieverf als Gamblin fastmatte. De benodigde kleuren kan je vinden in de materialenlijst. je kunt er ook voor kiezen de workshop inclusief olieverf te bestellen.  Kwasten en andere gereedschappen moet je dan wel  zelf meenemen

 

Meer informatie

het programma van de vijfdaagse zomercursus ‘van klassiek tot modern ‘.

De link tussen klassiek en modern schilderen

De gelaagde klassieke aanpak kan helpen een goede strategie te kiezen voor je werkwijze in een modern, direct gemaakt schilderij. Wie mijn alla prima cursus kent weet dat ik jullie daar precies andersom laat werken dan traditioneel: sterke kleuren worden gaandeweg waar gewenst afgezwakt tot verbindende bruine en grijze tonen. Een klassiek schilderij werkt pas in de laatste fase met dergelijke krachtige kleuren.

Toch kan men in dezelfde termen over het schilderen denken. We werken onherroepelijk met dezelfde contrasten en zelfs -wie wijs is- in dezelfde volgorde van contrasten. Te weten: vorm zoeken in licht donker, kleur introduceren in koele en warme varianten, en daarbij de lichte partijen met wit versterken, om tenslotte naar de eindkleuren te streven, met welk kleurcontrast je maar wilt.

De modernere methode van deze workshop zal meerdere contrasten tegelijkertijd moeten aanpakken. Maar dat komt overigens ook in de traditionele schilderkunst veel voor, zie de andere workshop: ‘klassiek werken met een rode of groene imprimatuur’. In deze weekcursus lopen twee programma’s naast elkaar.

Een die begint met een klassieke opbouw.  De laatste fase hiervan werkt met hetzelfde palet als de volgende dag gebruikt wordt in de eerste fase van modern alla prima schilderen, om zodoende het traditionele en het moderne in elkaars verlengde te begrijpen.

Het andere programma is voor wie al bekend is met dit zogenaamde verkort- en spectraal palet, maar deze nu wil verdiepen door het te gebruiken in de klassieke context van onderschilderingen en met een imprimatuur.

We beginnen van maandag tot en met woensdag met het maken van twee schilderijen naar model (ten voeten uit of portret, naar keuze), klassiek in drie lagen. In de ochtend werken we aan het ene werkstuk, in de middag, dezelfde fase in het andere. Dit dwingt ons niet teveel vooruit te lopen op zaken, die pas in een volgende fase moeten worden aangepakt.

Donderdag en vrijdag gaan we twee schilderijen maken, elke dag een. Je zult merken dat dezelfde vorm- en kleur vraagstukken en dezelfde soorten (kleur)contrasten zich aandienen, en dat alleen de volgorde en oplossingen anders zullen zijn.

 

Over de klassieke en modernere methode

Een traditionele schildersmethode begint gewoonlijk met een heldere compositie- en vorm opzet in licht en donker, vaak in neutrale bruine of grijze tonen. Dit contrast is het meest bepalend voor de illusie van ruimtelijkheid op een plat vlak. Men bouwt in de volgende fase op naar meer kleur en definitie. In een derde fase moeten alle onderdelen van de compositie, objecten in een ruimte, meer of minder aan elkaar worden verbonden danwel onderscheiden.

Wie het ‘modernere’, tweede programma volgt, doet deze fase niet met ombers en grijzen, maar met het verkorte palet: AZOgeel, quinacridone magenta en phtalo “Emerald”groen, waarbij het geel wordt verdonkerd met de andere. Zo ‘imiteer’ je werken met rauwe omber, maar kan je veel sterkere verwijzingen maken naar koele en warme varianten daarvan.

De laatste klassieke fase worden in beide programma’s uitgevoerd met het andere moderne palet, het spectraal palet. Groen wordt vervangen door Mangaan blauw.  We werken wel in de geest van de traditie maar met modernere, fellere pigmenten. We starten met drie transparante kleuren, zonder wit. Dit resulteert in een transparante, van kleur meer of minder wisselende verdunde verflaag over de tweede onderschildering heen. Dat zal de onderschildering in een algehele ‘atmosfeer’ binden en plaatselijk sterker kleuren. Daarna breiden we het palet uit met meer -ook dekkende- kleuren en worden plaatselijk lichten weer geaccentueerd en donkere partijen versterkt.

In de moderne, directe aanpak die we donderdag en vrijdag gaan doen starten we allemaal met het verkort palet op een wit doek. Waar helderheid wordt behouden in een glacis over droge onderlagen, zullen we hier vanaf de start helderheid moeten betrachten en deze later in de sessie vergrijzen, verdonkeren. Dekkende lagen kunnen alleen volgen op transparante in alla prima methoden, omdat het vrijwel onmogelijk is een transparante verflaag (glacis) aan te brengen op dekkende natte verf. Dat zal natuurlijk vermengen.

Na de eerste opzet voegen we meer kleuren toe aan ons palet, waarbij je moet denken aan dekkende en halfdekkende pigmenten, als okers en minerale kleuren, maar ook aan wit en zwart.

Techniek:

  • Schilderen met olieverf op doek of paneel

Wanneer:  maandag t/m vrijdag 3 – 7 augustus 2020 

Locatie

Atelier Raymond Huisman, Binnenkant 39, 1011BM Amsterdam

Prijs

 workshop 5 dagen inclusief model, 21% btw  495 euro.  inclusief olieverf:  + 25 euro