2020 LENTEseizoen donderdagavond: klassiek academisch modeltekenen of schilderen, lange standen

Intensieve cursus modeltekenen en -schilderen in een kleine groep.

2 april 2020 t/m 18 juni 2020

Modeltekenen en/of schilderen voor gevorderden! Je bent een gevorderd tekenaar en/of hebt in de anatomiecursus of 100% modeltekenlessen al een aantal elkaar versterkende manieren geleerd om het tekenen naar waarneming te benaderen: driepuntsmeting, ellipssysteem en (een klein beetje) anatomie. NU gaan we diep in op tekenen, en eventueel schilderen, in lange standen. Klassiek Academisch tekenen of schilderen. 

Voor wie

 • Voor gevorderden, 6 tot 10 deelnemers.

Wat gaan we doen?

    • Alle lessen wordt gewerkt naar model
    • Focus ligt op het schatten en meten van proporties van het model en de grijswaarden van licht en schaduw
    • het leren plaatsen van je tekening op een goede plaats op je blad of doek, op een grootte die jij wilt
    • Je richt je op de expressieve samenhang van lijnen binnen het menselijk lichaam, en op de relatieve samenhang van licht en donker
    • Anatomie wordt per stand kort besproken en aangewezen
    • Tekenvaardigheid staat bij modeltekenen voorop; niet alleen bestudeer je mens en anatomie, vooral ook het tekenen en kijken zelf
    • Elke les kan worden getekend maar ook geschilderd: na drie 5 minuten standen volgt een lange pose van ongeveer twee uur
    • twee keer komt een model twee sessies voor dezelfde stand, wat schilderen met een onderschildering mogelijk maakt. Tekenaars kunnen dezelfde stand vanuit een tegenovergestelde positie tekenen, wat zeer leerzaam is voor de behandeling van proporties van mens en licht.

Meer informatie

De woensdagavond- en donderdagcursussen

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.

De lesdoelen zijn fundamenteler en toepasbaar op alle denkbare vormen van schilderen. Om te beginnen help ik je bij basale vaardigheden. Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat.
Veel aandacht wordt besteedt aan het kijken zelf. Ook hoe licht werkt, hoe we kleuren en vormen in afbeeldingen zien. Hoe en wanneer je tekensystemen kunt inzetten. Ik geef je daarover grondige, klassieke basiskennis.

Maar meer dan dat: ik leer je 4 fasen in ons kijkproces onderscheiden, waar die basisregels betrekking op hebben. Dat geeft je overzicht over het vakgebied. Een stevig fundament waarop je verder kunt bouwen en wat je kunt uitbreiden.

Door gevarieerde opdrachten, vaak verrassend en altijd haalbaar, zal je niet alleen je niveau een flinke stap vooruit brengen, maar ook meer genieten van het zien van de wereld en kunst.
Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen.

De opbouw van de cursussen

Woensdag

In de woensdagavondgroep wordt altijd met model gewerkt. Portret wordt ook behandeld, maar de nadruk ligt meer op het hele lichaam. De focus ligt vooral op tekenvaardigheid, hoewel er ook twee tot drie lessen aandacht kan zijn voor schilderen; dan komt namelijk hetzelfde model voor een enkele pose terug. Tekenaars wisselen dan af en toe van positie, of maken een grote, tonale tekening. Alle schilder- en kleurinzichtoefeningen vinden, net als de dagcursus, hun basis in het werken met verschillend samengestelde kleurpaletten.

Het onderwerp is altijd het naakte of geklede model.

Donderdag

De ochtend- en middaggroep zijn gelijk van opbouw. Zeker de helft van de lessen werken we met model, de overige lessen doen we andere oefeningen. We kopieren een schilderij van een oude meester of behandelen speciale onderwerpen zoals bijvoorbeeld kleurenleer of stofuitdrukking aan de hand van stillevens, interieur of draperie. Het is mogelijk in overleg een persoonlijk programma samen te stellen.

De donderdagavondgroep wordt een cursus over de menselijke anatomie voor modeltekenaars gegeven. Deze cursus bestaat uit 24 lessen waarvan 20 met model, en 4 naar skeletmodel.

Het gaat niet alleen over botten en spieren maar ook over samenvattende vereenvoudigde vormen, die hele lichaamsdelen omvatten. Voor de gevorderde tekenaar, die echt een stap verder wil komen. Ook zeer nuttig voor illustrators, striptekenaars ed.

De eerste 12 lessen maak je kennis met alle grotere onderdelen van het menselijk lichaam. In het tweede deel komt alles weer terug, waarin we soms dieper ingaan op details, en soms juist op de grote samehang. Voor het tekenen is vooral het juist herkennen van anatomie van belang, in samenhang met een ‘geometrisch’ begrip van wat de voorkant, de achter- en zijkant en onder en boven is van elk onderdeel van het model ten opzichte van jouw positie als tekenaar.

techniek

   • Houtskool krijt, potlood
   • Olieverf op papier, doek of paneel

Wanneer: winterseizoen 2020, 2 april t/m 18 juni – 10 lessen

  • donderdagavond van 19u30 tot 22u00
  • Gemiste lessen kunnen in een ander dagdeel/cursus worden ingehaald in overleg, of in twee extra inhaallessen op vrijdagavonden (24 april en 29 mei)

Locatie

 • Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

 • Winterseizoen – 10 lessen met model: € 300 incl. 21% btw

Het hieropvolgende seizoen zal zijn het herfstseizoen 2020:  16 september 2020 t/m 2 december 2020, 12 lessen