Weekend Alla prima portretschilderen I en II

Workshop olieverf alla prima portretschilderen met een modern palet, I en II

Twee daagse workshop  alla prima portretschilderen, op twee niveaus

Alla Prima I

Deze workshop Alla Prima portretschilderen gaat vooral over kleuren leren zien en mengen. Wie al bekend is met de klassieke opbouw vanuit het middengrijs naar donker en licht daag ik uit voor deze tweedaagse workshop nat-in-nat portret schilderen met een fel gekleurd palet waarbij grijzen en aardetinten juist uit mengingen moeten worden gevonden. Het is in feite een omkering van de klassieke werkwijze: in plaats van vanuit de middentonen naar sterkere kleuren werk je van felle kleuren naar verbindende grijzen.

Door deze ongebruikelijke benadering ervaar je hoe alle bruinen en grijzen uit spectrale kleuren ontstaan, doordat je (aanvankelijk) zelf moet mengen. Ook leer je gebruik te maken van het verschil in kleureffect van transparante of dekkende verf. Het belangrijkst is dat je ‘modern’ gaat denken vanuit de drie dimensies van kleur  

Alla Prima II

Heb je al kennis gemaakt met het verkorte en het spectraal palet en de methode om vanuit lichte volle kleuren naar donkeren te werken, dan wordt het tijd dit te verdiepen. Door weer verbinding te zoeken met een meer traditionele opbouw leer je de grenzen kennen en verleggen van beide schilderstrategieën. Zo verrijkt je inzicht in beide methoden.

We werken op dezelfde manier als alla prima I, maar op een klassiek gekleurde ondergrond. Zaterdag op een lichte gebrande siena imprimatuur, zondag op terre verde. Hierdoor starten we niet bij de uiterste lichte en sterk verzadigde kleuren maar zetten we ‘lager’ in, dichter bij een traditionele start. Het belangrijkst is dat je ‘modern’ , meer universeel, gaat denken vanuit de drie dimensies van kleur, ook wanneer je klassiek werkt.

We maken zowel zaterdag als zondag een portret naar model.

Techniek

Olieverf op olieverfpapier, doek of paneel (naar keuze). Zie voor kleuren en gereedschappen de algemene materialenlijst.

Voor wie

Voor gevorderden (= bekend met portrettekenen), 5 tot 10 deelnemers.

Wanneer

weekeinde 8 en 9 juli 2017  lestijden: 10u00-16u00

weekeinde 5 en 6 augustus 2017,  lestijden: 10u00-16u00

Locatie

Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

€ 170 euro incl. 21% btw