Weekend ‘modern’ portretschilderen vanuit intense kleuren

Workshop olieverf portretschilderen met een modern kleurpalet

Twee daagse workshop

Deze workshop Alla Prima portretschilderen gaat vooral over kleuren leren zien en mengen. Wie al bekend is met de klassieke opbouw vanuit het middengrijs naar donker en licht daag ik uit voor deze tweedaagse workshop kleurrijk ‘modern’ portret schilderen met een fel gekleurd palet waarbij grijzen en aardetinten juist uit mengingen moeten worden gevonden. Het is in feite een omkering van de klassieke werkwijze: in plaats van vanuit de middentonen naar sterkere kleuren werk je van felle kleuren naar verbindende grijzen.

Door deze ongebruikelijke benadering ervaar je hoe alle bruinen en grijzen uit spectrale kleuren ontstaan, doordat je (aanvankelijk) zelf moet mengen. Ook leer je gebruik te maken van het verschil in kleureffect van transparante of dekkende verf. Het belangrijkst is dat je ‘modern’ gaat denken vanuit de drie dimensies van kleur.

We werken op dezelfde manier als met klassiek ondergrond, maar nu dus sterk transparant gekleurd. Zaterdag zetten we in de ochtend en in de middag twee portretten op met een ‘spectraal’ palet (azogeel, magenta en mangaanblauw), de volgende dag brengen we de meer grijze, okerachtige en witte kleuren aan, van halftransparant tot dekkend. Het belangrijkst is dat je ‘modern’ , meer universeel, gaat denken vanuit de drie dimensies van kleur, ook wanneer je in deze techniek naar een klassiek eindresultaat werkt.

Deze manier van opzetten is ook alla prima te gebruiken.

Techniek

Olieverf op olieverfpapier, doek of paneel (naar keuze). Zie voor kleuren en gereedschappen de algemene materialenlijst.

De  sneldrogende olieverf  voor zaterdag is bij de prijs inbegrepen, ik raad aan de overige kleuren wel te kopen. Wie dat echter eerst wil uitproberen in deze workshop kan ook het gebruik van deze kleuren voor 15 euro extra inbegrepen krijgen. 

Voor wie

Voor gevorderden (= bekend met portrettekenen), 5 tot 10 deelnemers.

Wanneer

weekeinde 5 en 6 augustus 2017,  lestijden: 10u00-16u00

Locatie

Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

€ 180 euro incl. 21% btw

alle verf inbegrepen: +  10 euro