Week- en weekendworkshops met model

De workshops van juli 2018 worden voortgezet

Data worden nog bekend gemaakt 

Workshop klassieke opzet op gekleurde ondergrond voor model of portret 

Modelschilderen – Portretschilderen – Klassieke aanpak

 

Voor wie

 • Beginners die wel al portret of model hebben getekend
 • Gevorderden
 • 6 tot 10 deelnemers

Wat we doen

     • We leren dit weekend de start, de eerste fase en het vervolg van de klassieke opbouw van een portret op een roodachtige en een groene imprimatuur (= grondkleur van het doek of paneel)
     • We gaan twee schilderijen opzetten op tegengesteld gekleurde imprimaturen en onderzoeken welke invloed dat heeft op het vervolg
     • Alle lessen wordt gewerkt naar model, portret of meer naar keuze
     • We werken zaterdag in de ochtend op een roodbruine imprimatuur, in de middag op een groene
     • Zaterdagochtend schilderen we alles wat donkerder is dan de grijswaarde van de roodbruine imprimatuur met groene aarde, en alles wat lichter is met zinkwit en titaanwit
     • Zaterdagmiddag: op de imprimatuur van groene aarde werken we met gebrande sienna alles wat donkerder is uit, en met wit alles wat lichter is. Hetzelfde proces als gisteren
     • Zondag werken we een beperkt palet van klassieke pigmenten het portret een stap verder uit. De verschillen en overeenkomsten van de verschillende starts komen nu aan het licht.

Meer informatie

Workshop klassieke opzet op gekleurde ondergrond voor model of portret

We leren dit weekend de start, de eerste fase van de klassieke opbouw van een portret op een roodachtige en een groene imprimatuur (= grondkleur van het doek of paneel).

Een gekleurde imprimatuur heeft dezelfde functie als een neutraal grijze of bruine imprimatuur, maar neemt alvast een voorschot op de veelvoorkomende eindkleuren van het schilderij. Die is in principe precies tegengesteld. Je kleuren moduleren in eerste instantie niet door grijs, maar door een tegengestelde kleur.

Het is in theorie goed mogelijk met tegenovergestelde imprimatuurkleuren hetzelfde eindresultaat te krijgen, maar gewoonlijk gebruik je een imprimatuur met een specifieke bedoeling voor het eindproduct.

We gaan twee portretten opzetten op tegengestelde imprimaturen en onderzoeken welke invloed dat heeft op het vervolg.

Algemeen over de deze week- en  weekendworkshops

Wie echt wil leren tekenen en schilderen naar de waarneming is bij mij aan het goede adres.
De mens staat als onderwerp in mijn cursussen centraal. We behandelen portret, naakt- en gekleed model, in interieur. Vaak poseren mensen voor ons, soms maken we een kopie naar een meester, of behandelen we speciale onderwerpen, zoals kleding of interieur.
De lesdoelen van de workshops zijn natuurlijk specifieker dan de seizoenscursussen van 10 of 12 lessen. Workshops gaan over een speciale vaardigheid en inzicht. Je kunt er je niveau op een special onderdeel verhogen en kennis maken met mijn manier van lesgeven.
Ik laat je zien hoe je kunt denken over kleur en werken met verf, wat perspectief betekent, hoe anatomie of eenvoudige, schematische grondvormen ons kunnen helpen. Hoe je kunt zorgen dat dergelijke kennis je dient, in plaats van in de weg staat. Wat het onderwerp van de workshop ook is.

De week- en weekendworkshops

zijn altijd een weekend of vijf doordeweekse dagen en sluiten vaak op elkaar aan. Niet alleen letterlijk, maar ook wat onderwerp betreft. Je kunt er dus voor kiezen je workshop langer of korter te maken.

Weekendworkshops doorheen de rest van het jaar

zijn soms geclusterd tot een korte cursus, zoals een tiendaagse zaterdagserie over anatomie. Vaak ook zijn het een of tweedaagse workshops over specifieke onderwerpen.
Je kunt instappen in elke cursus op elk niveau. Veel deelnemers zijn beginners, andere gevorderd en sommigen schilderen al vele jaren. Elke les kan op verschillende niveaus worden benaderd, waardoor je feitelijk een persoonlijk leerplan kunt samenstellen.
.

techniek

 • Olieverf op papier, doek of paneel

Data  (opgave volgt)

 • week: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:00 uur
 • weekends: zaterdag en zondag van 10:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:00 uur

Locatie

 • Atelier Raymond Huisman Binnenkant 39 1011BM Amsterdam

Prijs

 • Workshop klassieke opzet op gekleurde ondergrond, model of portret, incl. materialen (verf, panelen met imprimatuur)
  • 2 dagen inclusief model: € 215,– incl. 21% btw

Inschrijven Lestijden Materiaallijst